Pratite najnovije objave preko RSS kanala - Kazup - Prijava / Odjava


Kontaktirajte nas -> Email: info@kazup.hr - Tel. centrala: +385 47 666 111

Početkom školske godine znatno se povećava broj djece u prometu te je nužno posebnu pažnju posvetiti njihovoj sigurnosti, obzirom da su upravo djeca jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu.

 Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011.-2020. godine naglašava potrebu kontinuiranog educiranja djece o propisima i sigurnom kretanju u prometu te povećanja svjesnosti kod svih sudionika u prometu o prisutnosti najugroženijih skupina.

 U cilju promjene ponašanja sudionika u prometu spomenuti Program kao jednu od konkretnih mjera definira stalno promicanje obveze osvjetljavanja (reflektirajuće materije) pješaka i biciklista, dok  Zakon o sigurnosti prometa na cestama odredbom članka 127.  propisuje da je pješak, koji se kreće kolnikom, dužan noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Zakon predviđa kaznu u iznosu 300,00 kuna za postupanje suprotno citiranoj odredbi.

 Sukladno navedenome, za najmlađe osnovnoškolce u Karlovačkoj županiji –  svih 1.144 učenika prvih razreda koji će po prvi puta samostalno sudjelovati u prometu, Savjet za sigurnost prometa na cestama  Karlovačke županije osigurao je obasjavače za pješake – krijesnice, koje osiguravaju vidljivost pješaka po mraku i u uvjetima smanjene vidljivosti, a njihovo bljeskanje automatski poziva vozače na smanjenje brzine, povećanu pažnju i oprez.

 Krijesnice će učenicima  biti podijeljene suradnji sa Policijskom  upravom karlovačkom u okviru preventivne akcije u prometu koju ista već tradicionalno provodi početkom školske godine.

krijesnica1-za_web

Copyright by Kazup.hr (2009) - Sva prava pridržana - Email: info@kazup.hr - Tel./Fax: +385 47 666 111 - Dizajn i izrada: Infostudio.hr - Održava: Triton IT