Pratite najnovije objave preko RSS kanala - Kazup - Prijava / Odjava


Kontaktirajte nas -> Email: info@kazup.hr - Tel. centrala: +385 47 666 111

 

3 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

 Predstavnici Savjeta mladih Karlovačke županije Kristina Milašinčić i Renato Bukovac sudjelovali su na 9. sjednici Koordinacije županijskih savjeta mladih RH koja se od 28.2. do 1.3.2020. održala u Gradu Varaždinu, pod predsjedanjem Savjeta mladih Varaždinske županije.

            Koordinacija županijskih savjeta mladih okuplja sve županijske savjete mladih i Savjet mladih Grada Zagreba. Osmišljena je kao platforma za razmjenu prakse i kontinuirano informiranje županijskih savjeta mladih, zajedničku analizu prisutnih problema mladih te zagovaranje interesa mladih prema institucijama i tijelima vlasti. Predsjedavanje Koordinacijom rotacijski se izmjenjuje svakih 6 mjeseci, a uz predsjedavajuću županiju glavna tijela Koordinacije čine Glavni tajnik i Međunarodni tajnik koji se imenuju na jednogodišnji mandat te Tajnik za suradnju s Hrvatskom zajednicom županija koji se imenuje na dvogodišnji mandat.

            Svečanom otvorenju sjednice prisustvovao je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak koji je tom prilikom istaknuo važnost savjeta mladih kao ključnih mehanizama za uključivanje mladih u procese donošenja odluka. Zamjenik župana Paljak pohvalio je dosadašnji rad Koordinacije i pružio podršku u daljnjim aktivnostima.

            Na sjednici su prihvaćeni zapisnik s prošle sjednice i izvješća dosadašnjih tajnika te su izabrana nova tijela Koordinacije: Lovro Lukavečki za Glavnog tajnika, Željko Jurković za suradnju s Hrvatskom zajednicom županije i Dario Ivković za Međunarodnog tajnika. Nakon izbora članovi koordinacije raspravljali su o problemima i aktivnostima županijskih savjeta mladih ističući pritom probleme kao što su suradnja s izvršnim i upravnim tijelima županija te nedostatak proaktivnog pristupa od istih. Ujedno je dogovorena i suradnja s Radnom skupinom za pitanja mladih pri Hrvatskoj zajednici županija kako bi se riješili problemi s kojima se susreću savjeti mladih u praksi. Također, sudionici su imali priliku slušati predavanje Hrvoja Seleca, predsjednika radne skupine za kurikulum građanskog odgoja Varaždinske županije i Hrvoja Kovača, dogradonačelnika Grada Lepoglave o povezanosti programa za mlade i građanskog odgoja. Vezano na to, Koordinacija je usvojila zajednički zaključak o potrebi uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti svim zainteresiranim školama kojima su osnivači hrvatske županije koji će komunicirati kroz Hrvatsku zajednicu županija prema svim županijama u Hrvatskoj.

            Na samome kraju sjednice, prisutni su predstavnici usvojili program rada Koordinacije do sljedeće sjednice. Program predviđa, uz do sada provođene projekte, sustavno jačanje komunikacije sa županijskih savjetima mladih i radne sastanke s Hrvatskom zajednicom županija na temu osvještavanja županija o važnosti proaktivnog pristupa prema savjetima mladih. Također, program uključuje kontinuirano poticanje na regionalno povezivanje županijskih savjeta mladih te uspostavljanje suradnje s relevantnim organizacijama koje zastupaju ili predstavljaju mlade.

Sljedeća sjednica Koordinacije predviđena je za svibanj ove godine u Primorsko-goranskoj županiji.

 

Copyright by Kazup.hr (2009) - Sva prava pridržana - Email: info@kazup.hr - Tel./Fax: +385 47 666 111 - Dizajn i izrada: Infostudio.hr - Održava: Triton IT