Pratite najnovije objave preko RSS kanala - Kazup - Prijava / Odjava


Kontaktirajte nas -> Email: info@kazup.hr - Tel. centrala: +385 47 666 111

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Državna škola za javnu upravu u Zagrebu organiziraju jednodnevnu radionicu „Savjeti mladih – savjetodavna tijela JLP(R)S s ciljem aktivne participacije mladih u oblikovanju lokalnih politika“ namijenjenu službenicima i dužnosnicima u tijelima jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave.

Značajan broj odluka na lokalnim razinama i nacionalnoj razini izravno utječu na život mladih kao jedne od najranjivijih skupina u društvu. Istraživanja pokazuju kako mlade osobe u Hrvatskoj nemaju povjerenja u nositelje javne vlasti i političke procese te nemaju osjećaj mogućnosti utjecaja na najvažnije odluke koje ih se izravno dotiču. Odnos mladih u Hrvatskoj prema politici i društvenom angažmanu obilježen je niskom participacijom i tendencijom distanciranja od tzv. društvenih poslova čime je participacija mladih osoba u procesima stvaranja javnih politika na vrlo niskoj razini.

Rezultat niske razine komunikacije i sudjelovanja je oblikovanje javnih politika bez jasno izražene komponente utemeljenosti na potrebama mladih, posebice u njima najbližim, lokalnim sredinama.

Akteri koji imaju najveću odgovornost i obvezu za uključivanje mladih u proces donošenja odluka su upravo same jedinice lokalne i područne samouprave te osobe zadužene za praćenje i rad Savjeta mladih. Usmjeravanje mladih na aktivno djelovanje i zagovaranje potreba mladih u okviru Savjeta mladih kao nužnu pretpostavku ima poznavanje svih dionika o djelokrugu, načinu rada i mogućnostima samog Savjeta mladih.

Svrha ove radionice je jačanje kapaciteta službenika i dužnosnika u jedinicama lokalne i regionalne samouprave za kvalitetan doprinos i uključivanje savjeta mladih u kreiranje javnih politika na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te unaprjeđenje položaja savjeta mladih u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave kroz edukaciju o njihovom djelokrugu, načinu rada i mogućnostima djelovanja.

 

Radionica će se održati 7. prosinca 2018. godine u prostorijama Hrvatske zajednice županija, Savska cesta 41/XVI. Predviđeno trajanje radionice je od 10 do 14 sati.

 

Prijave na radionicu vrše se do 5. prosinca 2018. godine na web-stranici Državne škole za javnu upravu putem sljedećeg linka:

https://www.dsju.hr/dsju/calendar/workshop/list/category/show_all/07-12-2018

(predzadnja radionica na stranici)

Za prijavu na radionicu potrebno je otvoriti korisnički profil u informacijskom sustavu Državne škole za javnu upravu.

 

Upute za otvaranje korisničkog profila

Program radionice

 

Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa obilježava se 18. studenoga 2018. godine. Obilježavanje sjećanja na žrtve prometa započelo je 1993. godine u Velikoj Britaniji u organizaciji nevladinih udruga ujedinjenih u Europsku federaciju žrtava prometa (FEVR), a 2005. godine Ujedinjeni narodi donijeli su rezoluciju kojom se povezuju vlade svih zemalja da na nacionalnoj razini taj dan obilježe treće nedjelje u studenom. U Republici Hrvatskoj nevladine udruge ovaj dan obilježavaju od 2004. godine. Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2011. - 2020. godine, kao jedan od ciljeva ima smanjenje broja smrtno stradalih za 50% u sljedećih 10 godina. U Republici Hrvatskoj do 2020. godine broj smrtno stradalih u cestovnom prometu trebao bi biti manji od pet osoba na svakih 100 000 stanovnika. Slijedom naprijed navedenog, Karlovačka županija, Savjet za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije u suradnji s Policijskom upravom karlovačkom i ove godine izradila je prigodan letak kojim se nastoji upozoriti i podsjetiti sudionike u prometu kako su prometne nesreće jedan od glavnih uzročnika stradavanja mladih te kako u svijetu svake godine u prometnim nesrećama smrtno strada 1,3 milijuna ljudi, dok ih 50 milijuna bude ozlijeđeno. Oko 90% prometnih nesreća događa se upravo greškom vozača, a najčešći uzroci su: brzina, alkohol, sigurnosni pojas, mobitel, zaštitna kaciga i drugo. Prigodne letke policijski službenici Policijske uprave karlovačke podijelit će sudionicima u prometu u vremenu od 16. do 18. studenog 2018. godine.

 

LETAK - SVJETSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE PROMETA

 

 

Prostorno uređenje Ciklus Strateško planiranje i održivi razvoj. Natječaj je objavljen na web stranici AF www. arhitekt.hr

Prijave se zaprimaju do 30. studenog 2018. godine.

 

 

45028838 2116434445272908 1783129146939932672 n

U periodu od 25. do 28. listopada 2018. godine održala se druga po redu konferencija Impact Academy. Prvi dan bio je orijentiran na srednjoškolce, obrađivale su se teme poput uključivanja u zajednicu i strukturirani dijalog, započeta je izrada projekata, a dan je bio završen debatom na temu "Ostati ili otići" u kojoj su srednjoškolci ipak odabrali kako i u Hrvatskoj ima budućnosti za njih i njihovu djecu. Drugi dan konferencije srednjoškolci su se bavili modelom Mladi - Udruge - Savjeti mladih - Vijeća. Svoje projekte predstavili su kroz simulaciju gradskog vijeća, nakon čega je otvoren Impact Academy za savjete mladih, studente i ostale proaktivne mlade. Srednjoškolci su odradili dva odlična dana u kojima su naučili kako se izboriti za nešto što žele, a ne samo pričati o tome. Treći dan konferencije Impact Academy 2018. bila su obilježena predavanjima o Zakonu o Savjetima mladih, javnim politikama za mlade te je sve bilo završeno izvrsnim modelom Mladi - Udruge - Savjeti mladih - Vijeća. Zadnji dan, ovogodišnje konferencije Impact Academy bio je započet predavanjem o YouthPassu nakon čega su se savjeti mladih, studenti i proaktivni mladi krenuli baviti problematikom savjeta mladih u sklopu čega su razrađivali projekte kako razviti Savjete mladih kao i kako upoznati mlade o njihovom radu. Konferencija je završena sa sjednicom Županijskog savjeta mladih i razgledavanjem Aquatike - Slatkovodnig akvarija Karlovac. Kao suorganizator 2. izdanja Impact Academy Savjet mladih Karlovačke županije jako je ponosan na srednjoškolce i članove Savjeta mladih, kao i na sve ostale koji su sudjelovali u ovoj višednevnoj edukaciji čiji je organizator bila Udruga za konkurentnost i proaktivno djelovanje mladih Kompas. Nadamo se suradnji i sljedeće godine sa još kvalitetnijim radionicama i predavanjima!

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku raspisalo je na temelju Zakona o Nagradi za promicanje prava djeteta (Narodne novine, broj: 96/03 i 33/05) i članka 2. Pravilnika o Nagradi za promicanje prava djeteta (Narodne novine, br. 111/05) Natječaj za dodjelu "Nagrade za promicanje prava djeteta" u 2018. godini. Natječaj je objavljen dana 14. rujna 2018. godine u "Narodnim novinama" (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/oglasi/o8257466.html) te na web stranici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a otvoren je 15 dana od dana objave, odnosno do 1. listopada 2018. godine.

 

mladi kongres

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe nastavlja s provedbom inicijative „Rejuvenating politics“ i u 2019. godini te poziva sve zainteresirane mlade da se prijave za sudjelovanje na sjednicama Kongresa. Cilj ove inicijative je stvaranje prostora za dijalog između mladih delegata i izabranih lokalnih i regionalnih predstavnika te će na taj način mladi moći izraziti mišljenje na teme o kojima će raspravljati zastupnici Kongresa.

Sudjelovanje na sjednicama Kongresa jedinstvena je prilika za mlade da steknu međunarodno iskustvo, budu dio skupine mladih aktivista, međusobno se povežu i daju doprinos raspravama jačajući tako ulogu Kongresa u osnaživanju mladih. Izabrani hrvatski predstavnik sudjelovat će na proljetnoj i jesenskoj plenarnoj sjednici i provesti projekt na lokalnoj i/ili regionalnoj razini koji će imati fokus na ciljeve Kongresa u 2019. godini.

Koji uvjete mladi delegati moraju ispuniti za sudjelovanje u inicijativi?

  • biti motivirani za razvoj i jačanje dijaloga između mladih i izabranih predstavnika koji djeluju na lokalnoj i regionalnoj razini
  • imati između 18 i 30 godina
  •  biti stanovnik jedne do država članica Vijeća Europe najmanje pet godina te živjeti u toj zemlji koju predstavljaju tijekom 2019. godine
  •  biti aktivni u radu s mladima na lokalnoj i regionalnoj razini
  •  biti spremni sudjelovati u svim aktivnostima uključujući i pripremu projekta na lokalnoj/regionalnoj razini
  •  biti zainteresirani aktivno sudjelovati u procesu donošenja javnih politika na lokalnoj i/ili regionalnoj razini
  •  tečno govoriti engleski jezik

Plenarne sjednice Kongresa održat će se od 2. do 4. travnja te od 29. do 31. listopada, a izabranim sudionicima u potpunosti će biti pokriveni troškovi putovanja i smještaja. Svi zainteresirani kandidati svoju prijavu mogu poslati do 17. rujna 2018. godine. Više informacija o ovoj inicijativi možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://rm.coe.int/call-for-applicants-2019-en-fin/16808c489b

 

Općina Rakovica objavila je javni poziv za iskaz interesa za ulaganje u Poslovnu zonu Grabovac – Irinovac. Tekst javnog poziva možete preuzeti ovdje, kao i obrazac za iskaz interesa.

Copyright by Kazup.hr (2009) - Sva prava pridržana - Email: info@kazup.hr - Tel./Fax: +385 47 666 111 - Dizajn i izrada: Infostudio.hr - Održava: Triton IT