Pratite najnovije objave preko RSS kanala - Kazup - Prijava / Odjava


Kontaktirajte nas -> Email: info@kazup.hr - Tel. centrala: +385 47 666 111

Hrvatska zajednica županija u petak, 27. siječnja u Rijeci organizira panel raspravu i druženje žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici s ciljem njihovog povezivanja, ali i osvještavanja javnosti o nedovoljnoj uključenosti žena u politički život u Republici Hrvatskoj. Kao koordinator za popularizaciju Europske povelje o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini Vijeća europskih općina i regija (CEMR-a), Zajednica  nastoji ovim događanjem, a sukladno Povelji, potaknuti lokalne i regionalne vlasti na implementaciju politike ravnopravnosti spolova u praksi. 

Proces povezivanja, suradnje i poticanja žena u politiku nužan je upravo na regionalnoj samoupravnoj vlasti koja prema statistici pokazuje najnegativniji trend. Sukladno nadolazećim lokalnim izborima, Hrvatska zajednica županija pokreće ovu inicijativu kako bi brojke bile malo pozitivnije od onih s prošlih lokalnih izbora. Naime, 2013. godine najmanju zastupljenost žena u lokalnoj i regionalnoj politici imale su županice (5%), zatim načelnice općina (6,5%) i na kraju gradonačelnice (8,7%). Najveću zastupljenost na prošlim lokalnim izborima imale su zamjenice župana (nešto više od jedne četvrtine) što je svejedno premalo.

Prvo okupljanje žena u lokalnoj i regionalnoj politici održat će se u Rijeci, središtu jedne od županija koje prednjače brojem žena uključenih u politiku na regionalnoj razini, u hotelu Bonavia s početkom u 10.30 sati. Na panelu će, između ostalih, biti prisutne Sanja Bošnjak, jedina obnašateljica dužnosti župana, Sonja Borovčak, bivša krapinsko-zagorska županica, Marina Medarić, zamjenica primorsko-goranskog župana, Dijana Kobas Dešković, idejna začetnica MAMFORCE-a, Snježana Bužinec, načelnica općine Jakovlje i Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice. Ovo događanje organizira se uz potporu Povjerenice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnje Ljubičić. Partneri panela su Udruga gradova i Udruga općina.

Za panel se možete prijaviti na e-mail tajnistvo@hrvzz.hr, a za više informacija javite se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright by Kazup.hr (2009) - Sva prava pridržana - Email: info@kazup.hr - Tel./Fax: +385 47 666 111 - Dizajn i izrada: Infostudio.hr - Održava: Triton IT